Perheasioiden sovittelu

Mitä on perheasioiden sovittelu?

Perheasioiden sovittelu on vapaaehtoinen, puolueeton ja ratkaisukeskeinen palvelu, jonka tavoitteena on auttaa perheenjäseniä löytämään yhteisiä ratkaisuja ristiriitatilanteissa. Sovittelua käytetään erityisesti erotilanteissa, joissa vanhempien on sovittava lasten huollosta, tapaamisista ja muista perhe-elämään liittyvistä kysymyksistä.

Millaisiin tilanteisiin perheasioiden sovittelu sopii?

Sovittelussa voidaan käsitellä esimerkiksi:

  • Vanhempien välistä yhteistyötä ja yhteistä vanhemmuutta
  • Lasten huoltoon, tapaamisiin ja asumiseen liittyviä kysymyksiä
  • Kommunikaation ja vuorovaikutuksen parantamista
  • Perheen sisäisiä ristiriitoja ja niiden hallintaa
  • Lapsen edun varmistamista vaikeissa tilanteissa

Sovittelussa pyritään löytämään kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, joka tukee perheen hyvinvointia ja lapsen etua.

Miten sovittelu toteutetaan?

Sovittelu tapahtuu ohjatuissa tapaamisissa, joissa koulutettu sovittelija auttaa osapuolia keskustelemaan rakentavasti. Sovittelussa käytetään ratkaisukeskeisiä menetelmiä, jotka tukevat vanhempien välistä yhteistyötä ja ongelmanratkaisua. Tarvittaessa sovittelun lopputuloksena voidaan laatia kirjallinen sopimus, joka voidaan vahvistaa lastenvalvojan tai käräjäoikeuden kautta.

Perheasioiden sovittelu on tärkeä keino edistää perheenjäsenten välistä vuorovaikutusta ja ehkäistä pitkittyneitä riitatilanteita. Se tarjoaa turvallisen ympäristön avoimelle keskustelulle ja tukee perheenjäsenten hyvinvointia pitkällä aikavälillä.

Perheasioiden sovittelu

Sosiaalialan moniosaaja Lapissa

Katja Regina

Olen pitkän linjan sosiaalialan ammattilainen, jolla on lähes 20 vuoden kokemus erityisesti lastensuojelutyöstä ja perheiden palveluista eri kunnissa ja organisaatioissa.

Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri sekä sosionomi (AMK), ja olen erikoistunut lasten ja perheiden palveluihin sekä mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyöhön.

Lisäksi olen kouluttautunut lastensuojelun edunvalvojaksi, perheasioiden sovittelijaksi sekä voimavarakeskeiseksi työnohjaajaksi (STOry), mikä antaa minulle laajan näkökulman sosiaalialan kenttään ja sen moninaisiin haasteisiin.

Katja Regina

Katja Regina

YTM, Sosionomi