Lastensuojelun jälkihuolto
Mikä on lastensuojelun jälkihuolto?
Lastensuojelun jälkihuolto on lakisääteinen palvelu, joka tukee nuorta sijaishuollon päättymisen jälkeen. Sen tarkoituksena on auttaa nuorta siirtymään itsenäiseen elämään turvallisesti ja hallitusti. Jälkihuollon avulla tuetaan nuoren arjenhallintaa, koulutusta, työllistymistä ja sosiaalista hyvinvointia. Se on nuoren oikeus 25 ikävuoteen asti, mikäli hänen asiakkuutensa lastensuojelussa on päättynyt 18–21-vuotiaana.
Mitä tukea jälkihuolto tarjoaa?
Jälkihuoltosuunnitelma laaditaan yhdessä nuoren ja sosiaalityöntekijän kanssa, ja se mukautuu nuoren yksilöllisiin tarpeisiin. Se voi sisältää:
- Psykososiaalista tukea: keskusteluapua ja tukea elämänhallinnan kysymyksissä
- Henkilökohtaista ohjausta: tukea itsenäistymiseen, aikataulujen hallintaan ja vastuunottamiseen
- Taloudellista tukea: itsenäistymisrahaa, asumistukea ja mahdollisesti muita etuuksia
- Opintoihin ja työelämään liittyvää tukea: ohjausta opiskelupaikan löytämiseen, työhakemusten tekemiseen ja työelämään siirtymiseen
- Harrastus- ja sosiaalisen elämän tukemista: rohkaisua aktiiviseen elämäntapaan ja osallistumiseen
- Kriisi- ja keskustelutukea: apua elämän muutostilanteissa, kuten ihmissuhdeongelmissa tai taloudellisissa haasteissa
Miten jälkihuolto toteutetaan?
Jälkihuolto on joustava palvelu, joka mukautuu nuoren elämäntilanteeseen ja tarpeisiin. Tuen muodot ja intensiteetti voivat vaihdella, ja nuorella on oikeus saada apua aina tarpeen mukaan. Jälkihuoltoa toteuttavat kunnalliset sosiaalipalvelut sekä mahdollisesti järjestöt ja yksityiset toimijat yhteistyössä viranomaisten kanssa.
Tutustu myös muihin sosiaalialan asiantuntijapalveluihini
Sosiaalialan moniosaaja Lapissa
Katja Regina
Olen pitkän linjan sosiaalialan ammattilainen, jolla on lähes 20 vuoden kokemus erityisesti lastensuojelutyöstä ja perheiden palveluista eri kunnissa ja organisaatioissa.
Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri sekä sosionomi (AMK), ja olen erikoistunut lasten ja perheiden palveluihin sekä mielenterveys-, kriisi- ja päihdetyöhön.
Lisäksi olen kouluttautunut lastensuojelun edunvalvojaksi, perheasioiden sovittelijaksi sekä voimavarakeskeiseksi työnohjaajaksi (STOry), mikä antaa minulle laajan näkökulman sosiaalialan kenttään ja sen moninaisiin haasteisiin.

Katja Regina
YTM, Sosionomi